Kitap incelemesi: The qmail Handbook

ArticleCategory: [Choose a category for your article]

Applications

AuthorImage:[Here we need a little image form you]

[Bruno]

TranslationInfo:[Author and translation history]

original in en Bruno Sousa

en to tr:Erdal MUTLU

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Bruno, Portokiz Leria Üniversitesi'nde akşamları bilgisayar eğitim görmektedir. Gündüzleri de La Redoute S.A'de Bilgi işlem bölümünde yazılımcı olarak çalışmaktadır. Linux'la birkaç yıl önce tanıştı ve Linux'un hayallerin gerçekleşmesi olarak görmektedir! İşletim sisteminin gelişmesine katkıda bulunabilme şansı. Boş zamanını Linux, LinuxFocus'a (Kendisi, LinuxFocus'un Portekiz editörüdür.) ve kız arkadaşına ayırmaktadır.

Abstract:[Here you write a little summary]

"qmail Handbook" Dave Sill tarafından yazılmış bir kitaptır. Yazar, "Life With Qmail" kitabıyla tanınmaktadır. Kitap, Apress tarafından basılmış ve fiyatı 45 Euro civarındadır. Ancak, fiyatının hakkını verdiğini ve faydalarını okudukça anlıyorsunuz.

ArticleIllustration:[This is the title picture for your article]

[book cover]

ArticleBody:[The article body]

Giriş

qmail nedir?
MTA nedir?
MUA nedir?
qmail kim tarafından yazılmıştır?

Bu sorularının yanıtlarını verebiliyor musunuz: Eğer, verebiliyorsanız, bence siz deneyimli (belkide sistem yönetcisi veya danışman) kullanıcı olmalısınız. Eğer, bilmiyorsanız, üzülmeyin, bu kitap tüm bu sorulara cevap verecek ve birçok başka şey hakkında sizi bilgilendirecektir.
Kitap hem deneyimli hem de benim gibi deneyimsiz (yeni) kullanıcılara hitap etmektedir. Kitap, qmail sisteminin yönetimi konusuna yoğunlaşmaktadır. Yazar, bu konuyu giriş bölümünde belirtmektedir (XXI).
Kitap'ta kullanılan dil, çok kolay anlaşılmaktadır ve "teknik terimler" güzel açıklanmakta ve çeşitli resimler ile desteklenmektedir.
Ha unutmadan, yazar, Slackware, SuSE vs gibi Linux dağıtımlarından birine sahip olduğunuzu varsayarak anlatım yapmamaktadır, aksine çeşitli UNIX (Linux, FreeBSD) sistemlerini dikkate alarak bilgi vermektedir.

Kitabın içeriği

Burada her bölümü ayrıntılı olarak anlatıp kendi fikrimi bildirebilirdim, ancak bunu iki nedenden dolayı yapmayacağım:
Ben okuduğum bölümler, hakkında kendi kelimelerimle bilgi vermeye çalışacağım.

1. Bölüm, "qmail'e giriş"
Yukarıdaki soruların cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz. Eğer, qmail'in ne olduğunu biliyorsanız, ancak sizin gereksinimlerinize uyup uymadığından emin değil iseniz, bu bölüm sizin bu tür sorularınıza cevap vermektedir. Bu bölümde qmail'in özellikleri anlatılmaktadır.

2. Bölüm, "qmail'in yüklenmesi"
İsminden de nalaşılacağı gibi, bu bölümde qmail'in yüklenmesi, yapılandırılması, kullanıcı yaratılması, dizinler, kullanıcı erişim hakları vs adım adım anlatılmaktadır.

3. Bölüm, "qmail'in yapılandırılması: Temeller"
Bu bölümde, sistemin nasıl çalıştırılacağı anlatılmaktadır (diğer MTA'lar ile haberleşme). qmail'in denetim dosyaları, aliases ve qmail-kullanıcıları gibi diğer konular anlatılmaktadır.

4, Bölüm, "qmail'in kullanımı"
Kullanıcıların e-ileti gönderip almalarının yanısıra, posta kutularını denetleyebilecekleri çeşitli araçlar anlatılmaktadır.

5. Bölüm, "qmail'in yönetilmesi"
qmail'i yönetmeye yarayan komutlar anlatılmaktadır. Sözgelimi, kuyruğun yönetilmesine yarayanlar.

6. Bölüm, "qmail'de sorun gidermek"
Log dosyalarının doğru bir biçimde anlamanıza yardımcı olmakta ve onları nasıl yönetmeniz gerektiği anlatılmaktadır. Ayrıca, karşılaşılan ortak sorunlardan sözetmektedir.

7. Bölüm, "qmail'in yapılandırılması: İleri seviye seçenekler"
Bu bölüm, sendmail kullanan ve qmail'e geçmek isteyenler için ilginç olabilir...

8. Bölüm, "İstenmeyen e-iletilerin denetimi."
Bu bölüm, günümüzde ilginç bir konu haline gelen istenmeyen e-iletilerden sözetmekte ve onlarla nasıl başa çıkılacağı anlatılmaktadır.

9. Bölüm, "E-ileti listelerinin yönetilmesi"
Adından da anlaşılacağı üzere, burada e-ileti listelerinden ve onların yönetilmesini kolaylaştıran, Majordomo, ezmlm gibi programlardan sözetmektedir.

10. Bölüm, "E-ileti kutuların sunulması"
Eğer, e-ileti kutularınıza uzaktan erişim sağlamak istiyorsanız, sorularınızın yanıtlarını burada bulacaksınız. Bu bölümde, POP3 ve IMAP protokollerinden sözedilmektedir.

11. Bölüm, "Sanalyöre ve Kullanıcı sunumu"
Eğer, sanal e-ileti hesapları kullanmak istiyorsanız, gerekli tüm işlemler Vpopmail ve/veya VmailMgr kullanılarak anlatılmaktadır.

12. Bölüm, "İleri seviye konuların anlaşılması"
qmail'i SQL veya LDAP ile birlikte kullanılması gibi, ileri seviye konular anlatılmaktadır. Eğer, windows yüklü bilgisayrlarınız varsa, onları e-iletim sistemizde anti-virüs programları kullanarak koruyabilirsiniz.

Ekler
Burada, daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz. Eğer, kitabı okuduktan sonra hala kafanızda soru işaretleri varsa, onları bu bölümleri okuyarak giderebilirsiniz.

Sonuç

Kitap başlığın dediği gibi "qmail el kitabı" dır. Gerçekten de qmail'in el kitabıdır. Eğer, bir qmail e-ileti sisteminin yöneticisi iseniz, kitap tam size göredir. Deneyim sahibi olup olmadığınız hiç önemli değildir. Kitabı sürekli masanızda bulundurabilir ve bir sorun ile karşılaştığınızda, içerikten hemen istediğnizi bulabilirsiniz. Kullanımı oldukça basittir. Aralarda, boş sayfalar da vardır, kim bilir, not almak için falan olabilir.

Belkide, Dallas'tan Paris'te bulunan arkadaşına e-ileti gönderen kişi, e-iletisine neler olduğunu merak edebilir. E-iletisi hangi yolu izlemiştir? ...
Kitap, qmail hakkında teknik ve teorik bilgiler verdiğinden, bu tür sorularınızın cevaplarını burada bulabilirsiniz, vs.

Diğer, kişilerin kitap hakkındaki görüşlerini amazon'dan okuyabilirsiniz

Son kararı her zaman olduğu gibi siz vereceksiniz.

Referanslar