S/390 (IBM z-Series) için Linux

ArticleCategory: [Choose a category, translators: do not translate this, see list below for available categories]

System Administration

AuthorImage:[Here we need a little image from you]

[Photo of the Author]

TranslationInfo:[Author + translation history. mailto: or http://homepage]

original in en Cüneyt Göksu 

en to tr Cüneyt Göksu 

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

12 yıldan fazla bir süredir Linux dahil tüm işletim sistemlerinde çalışan her ticari veritabanı ile çalışmış bir veritabanı uzmanıdır!

Abstract:[Here you write a little summary]

S/390, IBM'in büyük işletmeler için olan donanımlarındandır ve üzerinde Linux çalışmaktadır.

ArticleIllustration:[One image that will end up at the top of the article]

[Illustration]

ArticleBody:[The main part of the article]

Tarihçe

1991 ylnda ortaya çkan Linux işletim sistemi şu anda başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere Apple, Atari ve Amiga gibi 68000 tabanlı bilgisayarlar üzerinde, Sun Sparc işlemcili iş istasyonlar, Alpha işlemcili kişisel bilgisayarlar, MIPS, PowerPC, HP PA-RISC ve ARM mimarilerinde çalışmaktadır.

S/390, IBM Donanım Ailesinin, Mainframe sınıfına giren bilgisayarların mimarisinin adıdır. Bu mimari üzerinde yıllardır IBM'in VM, VSE, z/OS (eski isimleri MVS, OS/390) işletim sistemleri çalışmaktadır. IBM, bir çok sebepten dolay Linux'u bu mimaride çalışan (native) bir diğer işletim sistemi olarak seçti ve 1999 yılından itibaren uygulamaya başladı.

Linux'un S/390 mimarisine tanışmasındaki en önemli amaç Legacy uygulamalar ile Linux uygulamaları arasındaki bağlanabirliğin (Connectivit) ve orta katmanlarda kullanılan sanaldoku, e-posta, uygulama sunucuları ateşduvarı vb. sunucu donanımlarının bir araya toplanmasıdır.

Linux, sanılanın aksine, S/390 mimarisi üzerinde eklenmiş bir uygulama geliştirme arayüzü (API) katmanı veya bir taklitlendirme (emulation) olarak çalışmamaktadır. Böylece Linux ve S/390'ın güçlü olduğu yanlar kullanılabilmektedir. Linux'un sistem mimarisi ve ortak kodu hiç değişmeden kullanılır. Sadece S/390 mimarisine uyum ve onun faydalarından yararlanmak için bazı uyarlamalar yapılır. Mainframelerin alışılmış EBCDIC karakter kümesinin aksine, tamamen ASCII olarak çalışır.

Linux'un S/390 ve zSeries mimarilerine uyarlanması

Linux, S/390 mimarisi üzerinde 3 farklı şekilde kurulabilir.


Aşağıda 3 farklı kullanım şekli ve gerekirse bunlarn kombinasyonları şekil üzerinde gösterilmektedir :
3 ways to run linux on s/390

Gereken Linux sunucu sayısı 15'e kadar ise, LPAR uygun bir çözüm olacaktır. z/VM ile binlerce Linux sunucuyla hizmet vermek mümkün olacaktır.
S/390 için Linux dağıtımını yapan başlıca şirketler Red Hat, SuSE ve Turbolinux'tur.

Aşağıdaki bağlantılarda bu dağıtımları elde edebilirsiniz:

Red Hat

SuSE

TurboLinux

Ayrca kaynak kodu verilmeksizin dağıtılan dağıtımlar da bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki adreslerden elde etmek olasıdır:

S/390 ve zSeries dağıtımları


S/390 ortamında Linux'un çalışabilmesi için gerekli ortamlar:

S/390 için Linux neden?

En önemli nedenlerin başında sunucuların biraya toplanması gelmektedir. Merkezi uygulamalardan, miras (Legacy) uygulamalara, dağıtık uygulamalara, oradan da sanaldoku tabanlı uygulamalara geçtikçe, önce veri, daha sonra uygulamalar birden fazla sunucu üzerine yayılmaya başladı. Sunucu sayısının artması, beraberinde şu sorunları getirdi:

Yukarıda kısaca sözünü ettiğim olası sorunlara karşılık Linux'un çalışacağı ortam olarak S/390 kullanılması durumunda:


3-tier arch on 2 tier hw

Kaynaklar: