Home Map Index Zoek Nieuws Archieven Links Over LF
[Top Bar]
[Bottom Bar]

LinuxFocus Juli 1998

Cover Picture En hier zijn we weer... Alweer een nummer van het eerste meertalig web magazine door en voor Linux-gebruikers. Onze cover toont deze keer de LF mascotte onderweg naar de Bay Area in Californië. Hiermee symboliseren het afsluiten van een hoofdstuk in onze geschiedenis, en het begin van een nieuwe periode. LF verhuist van Pittsburgh naar de Bay Area, een opwindende gebeurtenis gezien het aantal Linux-gebruikers in Silicon Valley. LF blijft z'n best doen om artikelen en inteviews te brengen vanuit het hart van de enthousiaste Linux-gemeenschap.
Bedankt UPV
UPV Stamp Dit nieuwe nummer brengt je een interessante mix van graphics tot computer-veiligheid. We bedanken alle auteurs die hun kennis en werk met ons delen, in het bijzonder de studenten en docenten van de afdeling Computerwetenschappen aan de Polytechnische Universiteit van Valencia (UPV) voor hun steun en hun vele artikelen en vertalingen.

Nieuwe Linux Producten en Diensten.

CrossWind Technologies heeft CyberScheduler 2.1 voor Linux uitgebracht, een web-gebaseerd kalender- en agenda systeem voor werkgroepen. Het draait onder Apache en kan gebruikt worden met iedere browser. Het ondersteunt zowel RPM als TAR-gebaseerde distributies.

Er is een nieuwe Linux Chat-room op het web; er zijn discussies, vragen, online HOWTOs , enzoverder. De naam is Linux-Chat en je geraakt er ofwel via telnet (linux.intergrafix.net 5000) of via een java applet.

Consultants Pagina LF vraagt geen geld voor het kunnen lezen van onze artikelen. Hierdoor hebben we geen middelen waarmee we schrijvers van artikelen en vertalers kunnen betalen. Toch zijn we deze mensen zeer dankbaar voor het opzetten en in stand houden van dit tijdschrift. Vanaf september 1998 zal er een Consultants Pagina opgezet zijn, waar onze medewerkers hun specialismen en kwaliteiten ten toon kunnen spreiden. We verwachten dat deze nieuwe service niet alleen een goede compensatie is voor de verleende diensten, maar ook een goede bron van informatie is voor de Linux gemeenschap.

Wat is LinuxFocus? We zijn een groep van enthusiaste Linux gebruikers van over de hele wereld. Ons doel is het beste Linux e-zine ter wereld te maken, zonder de veelvormigheid van de Linux gemeenschap te kort te doen. Onze artikelen worden in meerdere talen vertaald om hiermee nieuwe en jonge gebruikers snel toegang te geven tot de prachtige wereld van Linux. In tegenstelling tot wat we gelezen hebben op het internet, kan dit tijdschrift niet omschreven worden als een collectie tips & trucs. Zoals onze naam al aangeeft zijn onze artikelen diepgaand; vele artikelen verschijnen in serie vorm om uitvoerig op het onderwerp in te kunnen gaan waarbij de lezer de stap van beginner naar gevorderde kan maken.

Hoeveel talen spreekt LinuxFocus? Dit is moeilijk te zeggen, omdat elke maand onze redactie groeit. Er zijn vier goed-beschikbare vertaalredacties: Engels, Frans, Duits en Spaans. Andere kleinere subredacties hebben een wisselend aantal leden: Russisch, Italiaans, Portugees en Nederlands. We zouden graag zien dat deze groepen ook volwaardige vertaalredacties worden. Onze deuren voor nieuwe medewerkers staan altijd open. Als u wilt meehelpen aan dit e-zine, neem dan contact op het de geschikte eindredacteur via de pagina "Over LF. We zijn altijd blij nieuwe gezichten te zien.

Over Copyrights en Licenties Al het materiaal op onze website valt onder copyright van de respectievelijke auteurs. LinuxFocus heeft geen copyright over de ingestuurde artikelen. Het materiaal dat in het LF e-zine verschijnt is met toestemming van de auteur. Auteurs geven ook toestemming tot het vertalen en distributeren van de artikelen via het web, ftp en andere media. Maar altijd binnen de context van het e-zine. Voor meer informatie leest u het LinuxFocus-Manifesto.

Onze Sponsors

Nova Internet CTV Penguin Computing

Vertaald

Hard- en Software Besprekingen

 • Enlightenment door Geoffrey W. Corey
  Enlightenment is een Linux window-manager met uitgebreide mogelijkheden. Dit artikel bespreekt ze, samen met de installatie en de instelling van E. Dit alles is niet voor beginners, daar E op het moment nog in beta-stadium verkeert.
 • MySQL. Een Database Server door Jose M. Fernández
  MySQL is een SQL (Structured Query Language) database server die ondermeer onder Linux draait. De Linux-versie is speciaal ontwikkeld voor goede prestaties.

Systeembeheer

 • Gewone Linux Distributies Veiliger maken door Michael Jastremski
  Dit artikel gaat in op manieren voor de systeembeheerder om hun systeem veiliger te maken tegen indringers. Het behandelt verschillende manieren om de veiligheid van een Linux systeem te vergroten.
 • TCPD and Firewalls using IPFWADM door Javi Polo
  Dit artikel beschrijft kort hoe inetd services geconfigureerd kunnen worden voor een betere veiligheid op je systeem. We richten ons hier op de tool IPFWADM om de inetd services te beheren en te configureren.

Software Ontwikkeling

UNIX Basics

 • Reguliere Expressies door Guido Socher
  Reguliere expressies worden onder meer gebruikt bij complexe, contextgevoelige zoekopdrachten. Je vindt ze terug in veel geavanceerde editors, in parser programma's en in programmeertalen.

Kernel Hoek

 • Real-Time Linux II door Ismael Ripoll
  In dit tweede artikel over RT-Linux concentreert de auteur zich meer op de praktijk. Voordat hij hieraan begint, bespreekt hij eerst een kakelvers real-time operating systeem, Linux KURT genaamd.

Grafische Hoek

Interviews

 • Linux onder artiesten bij BUF Co. door Charles Vidal
  BUF Company, een grote speler in de wereld van de computer-gegenereerde filmbeelden, vertelt ons hoe en waarom ze Linux gebruiken voor een rekenserver. We leren ook hoe een commerciëel bedrijf omgaat met vrije software.

Onvertaald

Hard- en Software Besprekingen

Grafische Hoek


Deze pagina wordt onderhouden door het Nederlandse LinuxFocus team.
© 1998 LinuxFocus