Home Map Index Zoek Nieuws Archieven Links Over LF
[Top Bar]
[Bottom Bar]

Januari 1999: Linux en Robotica

Editoriaal

door Ismael Ripoll

In het begin kwam ik bij LinuxFocus omdat ik vond dat Spaans sprekenden een gratis GNU/Linux magazine nodig hadden. In die tijd waren de artikels die LinuxFocus ontving altijd in het Engels geschreven, en het meeste werk bestond erin om ze te vertalen naar het Spaans. Het was onmogelijk om toen te voorspellen hoeveel bijval we zouden krijgen van Spaanse en Latijns-Amerikaanse lezers. Het succes kwam er dankzij het grote aantal medewerkers (momenteel meer dan 90), het grote aantal lezers en de erkenning in de technische bladen.

Voordat LinuxFocus ontstond, hadden projecten als LuCAS (Linux in het CAStiliaans) of SLUG (Spanish Linux User Group) al Linux documentatie in het Spaans vertaald. Hun voornaamste doel was, en is nog altijd, het naar het Spaans vertalen van de documentatie van het LDP (Linux Documentation Project). Ons doel is hetzelfde in die zin dat we documentatie over GNU/Linux in het Spaans maken, maar dan vanuit pedagogisch oogpunt. We vinden dat niet enkel de technische inhoud van de artikels belangrijk is, maar ook de manier waarop de informatie gepresenteerd wordt.

LinuxFocus is meer dan een hobby en een bron van plezier voor alle mensen die eraan meewerken, het is ook een manier om nieuwe professionele horizonten te verkennen. Auteurs, vertalers en testlezers trainen en tonen hun vaardigheden en kennis voortdurend. Het is dit soort van ervaring dat de meeste bedrijven nodig hebben.

LinuxFocus is een kruispunt van mensen met kennis die hun kunde willen delen met anderen, en lezers die iets meer willen dan enkel een introductie tot de prachtige wereld van Linux.

Welkom terug

Na een lange tijd van afwezigheid komt Esperanza Sepulveda terug bij de LF familie. Ze zal haar kunde niet enkel gebruiken om mooie illustraties te maken voor het magazine, maar ook om de download-tijd van de afbeeldingen in te korten.

Ze is grafisch ontwerpster, 'major in Arts' aan de faculteit van schone kunsten van Madrid. Ze gaat naar diezelfde school voor haar afstuderen aan een onderzoeksproject over digitale media en kunst. Ze werkt voor een bedrijf in grafisch design en heeft ervaring met digitale retouchering en design. Ze werkt mee aan LinuxFocus uit interesse in het internet als communicatiemedium.


Inhoud

Hardware Besprekingen

 • Een bestuurbare Robot op Linux door Vicente Egea, Jorge Garrido, Roberto Guzmán, Ranko Zotovic
  Op het gebied van de mobiele robotica zijn de laatste jaren enorme vooruitgangen geboekt. Vele Departementen van Robotica, Elektromechanica en Artificiële Intelligentie hebben een deel van hun onderzoek gericht op zelfstandige voertuigen. Tot nu toe werd hun toepassing in de ruimtevaart en in de militaire en nucleaire industrie sterk tegengewerkt door de hoge kosten voor Onderzoek & Ontwikkeling. Door de recente golf van ontwikkelingen op dit gebied echter, wordt de toepassing van deze technologie in commerciële omgevingen zoals de landbouw, industrie, dienstensector, mijnenbouw, farmaceutica, en andere mogelijk. Het is een strategische sector met een groot groeipotentieel.

 • Happy Hacking Toetsenbord door Miguel Angel Sepulveda
  "Happy Hacking" is een toetsenbord gemaakt door PFU America Inc. Het werd ons ter bespreking toegestuurd. Dit artikel bevat de indrukken die we opdeden bij het werken met dit kleine en stevige keyboard.

 • Installatie en Configuratie van een RAID Systeem door Antonio Castro
  RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) bestaat uit een serie van systemen om meerdere harde schijven onder te brengen in een enkele eenheid die zich gedraagt als een enkele virtuele schijf. Door de verschillende harde schijven parallel te laten werken wordt de toegangssnelheid verhoogd en is er een betrouwbare beveiliging tegen de gevolgen van crashes.

UNIX Basics

 • Bestandspermissies door Guido Socher
  Dit artikel is verdeeld in twee delen: het eerste deel (Eenvoudige bestands toegang permissies) is een heel korte introductie tot het eenvoudige bestandspermissie concept in Unix. Het tweede deel (T-bit, SUID en SGID) behandelt meer ingewikkelde mogelijkheden van Linux die verder gaan dan de eenvoudige "read-write-execute" vlaggen.

Ontwikkeling

 • Java. Deel II door Jose Fernandez
  Dit is de tweede aflevering uit de Java serie. De auteur gaat door met bestuderen van data types, variabelen, control statements, enz. Dit brengt ons tot het meest belangrijke onderwerp, namelijk classes.

Webdesign

 • PG2CGI Toegang tot Databanken Vanaf het Web door Luis Colorado
  PG2CGI is een programma dat een interface biedt voor databases en cgi scripts. De auteur geeft een korte presentatie van het ontwerp en de werking van het programma. Een zeer interessant artikel voor gebruikers van informatie systemen en voor website beheerders.

Deze website wordt onderhouden door Miguel Angel Sepulveda
© 1999 LinuxFocus